BLÍŽÍ SE PODZIM

Pečlivě se staráme o své věci a ani naše auto nedostane nic, co by mu neudělalo dobře. Stejně tak by to mělo být s námi.
Podívejme se na to, co babky kořenářky, vědmy a bylinkářky (dědci kořenáři, vědáci a bylinkáři – abych byl vyvážený), doporučovali, aby se lidé připravili na nadcházející podzim.
.
Slovy Ivana Mládka: nejkrásnější období je patrně podzim. Jak kdy a jak pro koho. Ještě nedávno byly slunečné a teplé dny, i když letos bylo toho vedra trochu více než obvykle. Ke konci října se budeme zřejmě halit do nadýchaného teplého oblečení a pít horký čaj, užívat si pohodlí domova s vrnící kočkou či lísajícím se psíkem a oblíbeným filmem. Venku se nám vůbec nelíbí, zvláště pokud je za oknem déšť, šedivo, vlhká, vlezlá deka, studený vítr a co člověk na chodníku, to kakabus.
.
Na podzim se snadno nachladíme nebo propadneme depresím, proto naši předkové považovali za dobré se na toto roční období, kdy jsou rozmary počasí stejně časté jako rozmary nálad, připravit předem. Jak připravit své lepé tělo před podzimem pro udržení duševního i fyzického zdraví?
.
ZMĚŇTE SVŮJ STYL!
Zde je několik tipů z receptáře našich předků, jak pomoci tělu přizpůsobit se podzimu:
.
Jak se dny začnou zkracovat a ztrácet pestré podzimní barvy, pokuste se upravit svůj denní režim. Choďte spát dříve, abyste se dostatečně vyspali, abyste měli šanci udržet si vitalitu a energii po celý den. Před spaním vypijte šálek aromatického bylinkového čaje – usnete pak rychleji a v dobré náladě!
.
Navzdory tomu, že se vám na podzim vůbec nechce hýbat, stále se snažte vést aktivní životní styl – co nejvíce. A k tomu není vůbec nutné běhat maratonské vzdálenosti nebo trénovat do úmoru v posilovně. Protáhněte se ráno lehkou gymnastikou, cvičte jógu, tancujte nebo choďte na lehké procházky – okamžitě pocítíte nával síly a optimismu.
.
Důležitou vlastností organismu při přechodu z léta do podzimu je jeho citlivost na povětrnostní podmínky a další nepříznivé faktory. Do buněk se periodicky dostávají živiny, vitamíny, minerály a stopové prvky, zpomaluje se metabolismus a často pociťujeme únavu, malátnost a sníženou pracovní schopnost. Během tohoto období lékaři doporučují užívat vitamínové komplexy k posílení imunity, ale ve skutečnosti to nestačí. Využijte podzimní plody na maximum, nasbíraly v sobě všechnu sílu léta. Nezapomeňte do jídelníčku zařadit přírodní antioxidanty – nerafinované rostlinné oleje, naklíčené obiloviny, ořechy, zeleninu.
.
Antioxidanty chrání tělo před mnoha nemocemi, zajišťují vynikající vitalitu a mozkovou činnost. Pokud budete jíst více potravin obsahujících vitamíny C, E a A a také imunomodulátor selen, který se nachází především v mořských plodech, játrech a vnitřnostech, budete velmi brzy připraveni bojovat s nachlazením.
.
Na podzim nemusíme nijak pečlivě hledat důvody deprese – deštivý den, málo slunečního světla, přehršle problémů, bubákovské nálady. Proto byste se měli chránit před negativními myšlenkami a pocity, sbírat radostné emoce a snažit se něco vidět ve všem něco dobrého. Slovy klasičky: „Vidím velké dobré.“  Není žádným tajemstvím, že stres je spouštěčem mnoha nemocí.
.
Použijte jakékoli prostředky k neutralizaci negativ – meditaci, jógu, relaxaci, aromaterapii, kreativitu nebo komunikaci se zvířaty. V tomto případě jsou všechny prostředky dobré, včetně sdílení radostí s milovanou osobou, dobrou knihou, popř. film, návštěva muzea nebo divadla, cestování, turistika či nakupování.
.
Kvůli ochlazení a snížení imunity se chronická onemocnění na podzim zhoršují. Nachlazení a virové infekce přicházejí bez nejmenšího zaváhání.
.
Pokud pocítíte první známky rýmy nebo bolesti v krku, rychle si připravte odvar z heřmánku, eukalyptu a měsíčku a oplachujte krk. Vytvořte vitamínovou směs sušeného ovoce, med, citron a ořechy rozemleté v mixéru a užívejte tento lahodný lék jak pro preventivní, tak pro léčebné účely.
.
Lidoví léčitelé radili vařit plody hlohu a šípku a přidávat k nim přidat heřmánek a mátu – tento čaj dodával energii, stimuloval obranyschopnost organismu tělo a odstraňoval toxiny. Zázračnou moc má také třezalka, pupeny břízy, heřmánek a listy lesních jahod. Je to nejen užitečné, ale také velmi chutné.
.
Můžete si připravit bezinkový sirup. Dá se koupit klidně třeba na internetu. Lidových receptů na podporu zdraví je mnoho, například různé sirupy, med, ořechy, bylinkové lektvary.
.
Nejdůležitější je nesedět za oknem, pohnout se, získat nové dojmy a jasné emoce a pak ty vzpomínky využijete až do jara. Berte jakoukoli příležitost opustit město a podívat se na svět z nečekaného úhlu. S takovým arzenálem prostředků se nebudete bát podzimu ani zimy. Je v našich silách proměnit mlhavý a pošmourný podzim v nádherné zážitky, na které budete chtít vzpomínat ve chvílích klidu.
.
S přáním krásného a zdravého podzimu Váš Mirek

Pro web Dobrá kartářka. cz

Mirek

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, stejně tak, jako váš telefon. Rády vám odpoví.

 

Komentáře jsou vypnuty.