Pozor na oběti osudu. Mohou s vámi pěkně manipulovat!

Drahomíra už je bez práce několik měsíců. Tvrdí, že rozesílá životopis na všechny možné strany, ale nikde ji nechtějí. Zkouší sehnat práci i přes známé a několik lidí jí dokonce už pomohlo. Ona ale kupodivu o každou práci velmi rychle přijde. Prý se k ní všude chovají špatně. Vyžadují přesčasy, znepříjemňují jí to tam, špatně ji platí, jsou na ni zlí a ještě k tomu ji pomlouvají. Je v podstatě jedno, kde je zrovna zaměstnaná. Všude se cítí špatně a většinou ji vyhodí ještě ve zkušební době. Opravdu je Draha nešťastnou obětí osudu, nebo jde jen o chytře promyšlenou taktiku?

 

Svěřovat se se svými problémy stíhá Drahoslava kdykoliv, protože je neustále na Facebooku. Místo, aby se starala o práci, stěžuje si na plný úvazek i přesčasy. A když přijde vyhazov, následuje od ní další vlna zpráv s žádostí o pomoc. Práce však není jediným Dražiným problémem. Asi se na světě nenajde neštěstí, které by se jí nedotklo. Dítě se špatně učí, ona tloustne, manžel ji opustil kvůli mladší, bydlení jí padá na hlavu, auto je věčně rozbité, zradila ji nejlepší kamarádka a taky milenec, který ji vyměnil za její kamarádku. K tomu by ještě potřebovala dovolenou někde v teplých krajích, aby si ukonejšila pocuchané nervy, jenže na ni nemá dost peněz.

Rána ránu střídá a ona uvízla na mrtvém bodě. Navíc jí nedávno zemřela matka. Celá ponořená do smutku volala Drahomíra přátelům. Zatímco dřív na své matce nenechala nit suchou, protože ji prý vyhnala z domu a zkazila život, teď o ní najednou mluvila jako o nejlepší matce pod sluncem, která ji nikdy nenechala ve štychu. A aby toho nebylo málo, přišly spory o dědictví po matce a Draha o velkou část kvůli lakotné sestře přišla.

 

S technikou hry na chudinku Drahomíra visela na svém slušně vydělávajícím manželovi několik let. Vydržel to s ní neuvěřitelně dlouho, ale pak utekl. Popravdě, každý kontakt s Drahou je otravný. Začínáte mít žaludek na vodě, vnitřní třas, rozbolí vás hlava, rychle přichází únava, odchází radost ze života, přichází blbá nálada a úbytek energie. Její negativní energie vás postupně pohlcuje, zatímco Drahomíra je oběť a ta se vždy jeví v dobrém světle, protože přeci není možné, aby měl někdo, komu bylo ukřivděno, špatné úmysly.

 

Velmi podobné je to s Radkou. Ta po velmi nepovedeném vztahu začíná budovat nový. Z bývalého partnera se vyklubal darebák, který ji podváděl, měl rád alkohol a o děti se nestaral. Nový partner by jí měl všechno vynahradit. Tak se mu hned na prvním rande vyzpovídala o svém těžkém dětství. Její rodiče se starali jen o sebe a na ni byli přísní, proto musela z domova utéct z domova. Školu nedokončila, protože musela začít pracovat, a pak otěhotněla a z otce jejího dítěte se vyklubala noční můra. Na vině jsou všichni, s výjimkou jí samotné.

 

Ne každý umí být za oběť

 

Náročnými obdobími si v životě projde snad každý z nás. Je nám těžko, když ztrácíme blízké, jsme nemocní, rozpadají se nám vztahy, potkávají nás různé nehody, někdo nás zradí… Máme starosti, když nejsou peníze nebo když si nevíme rady s dětmi. Stává se, že se někdy život vymkne kontrole a člověk má jen malý vliv na to, co se děje. Přijde pandemie, inflace, zdražování, vojenské konflikty… Po těžších chvílích však vždy přicházejí ty lepší. Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré a změna situace vás může přivést k mnohem lepší práci, k lepšímu vztahu či bydlení.  Když se zavřou jedny dveře, otevřou se nové. Znovu se stavíme na nohy.

To se však netýká lidí s mentalitou oběti. Jejich oblíbeným sportem je sebelítost. Stále jitří staré rány a potřebují k tomu spřízněné duše a posluchače, kteří jsou připraveni jim pomoci.

 

Oběť jako manipulátor

 

Tyto ,,oběti zlého osudu“ se najdou všude.  Manipulují s vámi v práci, ve vztazích, v přátelství i v rodině. Vždy jsou bezradní, nešťastní a nesamostatní. Ze svých potíží splétají sítě, abyste se do nich chytili. Oči mají plné slz a smutná tvář je jejich zbraň, kterou si razí cestu životem. Nikdo by přece nechtěl ukřivdit chudince. Zvlášť, když je to někdo, kdo přichází na pomoc. Půjčí peníze, zařídí práci a vyslechne tklivé zpovědi.

 

Oběť se rodí už v dětství

 

Taktiku hry na oběť se lidé obvykle naučí již v dětství. Často nevědomky opisují příklad, který jim dávala matka. Naše kultura tomu nahrává. Holčičky mají být jemné, slabé, bezradné a potřebuji oporu. Manipulování technikou oběti skvěle funguje v mládí, kdy je žena atraktivní  a snáze narazí na někoho vždy připraveného pomoci přitažlivé oběti osudu.

Geneticky vyšlechtěná oběť většinou mívá rodiče, kteří ji v dětství kritizují Vyžadují příliš mnoho, či jsou přehnaně pečovatelští. Z nacvičené bezradnosti je těžké se vymotat, protože často přináší příliš mnoho užitku. Odpovědnost za to, co se těmto lidem v životě stalo, nesou samozřejmě druzí. Navíc se k nim jako k obětem nikdo nemůže chovat nevrle. Musí být příjemný. Oběť se totiž vždy jeví v dobrém světle. Proto bývají lidé k obětem slušní i tehdy, když cítí, že by měli pro svou vlastní záchranu vzít nohy na ramena.

 

Do role oběti ochotně vstupují i muži závislí na alkoholu a podobných návykových látkách či neřestech. V tom případě bude jejich záchranářem žena, která hraje celá léta před světem divadlo, že její muž je skvělý. Je to přeci citlivý člověk a pije pouze někdy, protože svět je příliš drsný na jeho jemnou duši.

 

Dokážou si oběti poradit samy?

 

Dobrou zprávou je, že stejně, jako se bezradnost mohou lidé naučit, se ji mohou i odnaučit. Pokud jste oběť a vidíte, že kvůli tomu přicházíte o dobré vztahy, nebo máte tu smůlu a jste s někým, kdo je obětí špatného osudu, dobrým řešením může být terapeutická práce. Pomůže změnit nastavení k životu a k sobě, soustředit se na hledání pozitivních stránek toho, co takového člověka potkalo, budovat pocit zodpovědnosti a vlastní hodnoty. Oběť může plakat, cítit se uražená, mlčet nebo se přestat se všemi bavit. Uzdravení vztahu s takovým člověkem může pomoci upřímný rozhovor s terapeutem. Vyplatí se říct dost, protože být obětí brání rozvoji. Místo, aby takový člověk vzpomínal na to, co bylo, by měl otevřít nekonečné možnosti pracovat s tím, co je.  A když ze sebe odhodí tuny balastu, může být hrdinou svého života.

Pro Dobrou kartářku Vs

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, stejně tak, jako váš telefon. Rády vám odpoví.

 

Komentáře jsou vypnuty.